Skicka saker till fadderbarnet

Att skicka saker till fadderbarnet och dess familj  (2019)

Man får själv betala frakten för att skicka saker direkt till sitt fadderbarn, kostnad i nuläget är 200 kr/ 50 liters banankartong.
Vikten spelar ingen roll så det går att klämma ihop ordentligt.

Skriv på kartongen vad det är för innehåll (t ex. Kläder och leksaker) + barnets namn och SC-nummer och skicka kartongen till Marie Boberg.
OBS. Ta bort onödigt emballage, skicka ej plast då det är förbjudet i Gambia, hårdplast går däremot bra att skicka.

Saker som kan vara bra att skicka...
Kläder, tyvärr finns det inget system för storlek på fadderbarnets kläder. Men jag går efter barnets ålder och vad som då anses passa här i Sverige, alltså på ett ungefär. Sen är ju kanske barnen där något mindre, men jag tänker bättre för stort än för litet. Barnet växer ju förr eller senare i kläderna om dom är för stora. Köp hellre för stora kläder, 1 till 2 storlekar större är bra, då kan dom ha dom längre tid.
T-shirts, Top, Tröjor, Skjorta.
Shorts, Byxor, Kjol, Klänning.
Tygstycke att vira runt, till mamma el äldre syster.
Trosor och Kalsonger
Mössor, Kepsar och liknande gillar de skarpt.
Strumpor och Raggsockor.
Sjalar
Varm tröja eller kofta.
Skor, sandaler, flipflops och foppatofflor i olika storlekar är ju det som är vanligast. Men allt utom högklackat är ju användbart. Skor använd mest när man går till skolan eller klär sig lite bättre. Dom har ofta större fötter än vi så öka en till två storlekar på skor jämfört med deras uppskattade storlekar.
Oavsett om kläder eller skor passar den man tänkt kommer dom alltid till användning.
Skolväska, pennfodral, pennor, sudd, linjal, sax, kritor eller färgpennor, målarbok, ritpapper, anteckningsböcker, både linjerade och rutade.
Barnböcker på engelska.
Fotboll och pump och andra bollar och uteleksaker så som frisbee, hopprep mm.
Spel, pussel, kastrull, gryta mm till flickors lek i hårdplast.
Leksaker, och dockor med kläder, mjukisdjur, docksäng går t ex. att göra av en kartong.
Har ni möjlighet så sy gärna stora kassar eller väskor familjerna kan ha till förvaringen.
Förvaringsutrymmen saknas oftast i deras hus.
Lakan.
Duschhanddukar.
Tvål används till allt, hygien , disk och tvätt.
Tvättlappar 30 x 30 cm.
Filtar, minsta mått är 80 x 80 cm. Är den av fleece och du vill sy ett skyddande tyg utanpå så måste det kviltas till täcken. Kviltning innebär att filten sys fast inuti, sy några sömmar med raksöm genom alla lager, eller om du vill göra den extra fin så sy med dekorsöm.
Vanliga stearinljus då de ju inte har nån el, det spelar ingen roll om det är blockljus eller andra, bara det blir lite ljus av dom.
Solcellslampor är jättebra.
Matskedar är populära presenter till familjerna, även muggar och skålar i hårdplast av bra och hållbar kvalitet.
Tvål, handkräm och fotkräm.
Garn, virknål, stickor.
Verktyg till trädgård och snickerier bl.a.
Litet paket med plåster, sax, koksaltlösning i engångsflaskor och tvättlappar.
Tygblöjor, tygbindor, stickade bindor och förlossningsbindor (finns beskrivet på
hemsidan)
Handdukar storlek 40x60 cm används till nattblöja.
Tvättlappar till både baby och kvinnor.
Fröer: chili, kål olika sorter, paprika, aubergine och squash. Dessutom nedanstående..
Under torrperioden odlar de lök, sorel / wonjo, tomat, bittertomat, sallad, aubergine och vitkål i Womens garden. Under regnsäsongen odlar de ris, majs, hirs, jordnötter, mot slutet av regn perioden melon, gurka och pumpa. Rädisa vet dom inte hur dom ska använda.

Maggie som nyligen kommit hem från Gambia (våren 2019) hälsar:
Jag har just kommit hem o intervjuat 83 fadderbarn o de som ska bli fadderbarn. Det barnen önskade mest var pennor, övningsböcker att skriva i o skolväskor/ryggsäckar. Fotbollssaker: tröja, skydd, strumpor, skor, fotbollar men också pump. I byarna ägde tre pojkar en cykel som ju alla ville låna. Men det är alla barns dröm! Kan köpas begagnade för mellan 400-500 beroende på storlek och skick i Gambia. Eftersom en överlycklig liten flicka hade fått en docka så dristade sig en flicka att också önska sig en. Föräldrarna önskade mer kläder o skor till alla barn. De äldre barnen önskar svarta skolskor till uniformerna. Kan vara canvas-/gympadojor.Tillägg: fleecefiltar, handdukar. Varma kläder, till natten och även regniga dar. Alla omlottblusar, byxor både korta o långa o däremellan , och klänningar är välkomna i babypaketen. Stl över 86 ca ges till äldre barn.
Så allt i klädväg fr. 1-15 år är önskvärt.
Shorts/t-shirt el skjorta för pojkar o klänning el kjol/blus eller T-shirt/linne för flickor är det som behövs mest då det är ca 30 grader varmt året om. Men det kan vara kallt på nätterna och fuktigt under regnperioderna. Då behövs också en kofta/munktröja/sjal på kvällar och mornar. Och varmt på fötterna, sockor och raggsockor är bra att ha. Säger Maggie.