Stick- och Syvarvet

Till er, kära medarbetare i stick- och syvarvet!   (2016-03-21)

Jag stämde möte med Manduars kvinnopresident, en klok kvinna i yngre medelåldern med en någorlunda god engelska. Hennes anseende är gott i byn, och hon ges stor respekt från både kvinnor och byäldste med Alkalo.
Vi samtalade om de familjepaket och babypaket AFFC bistått med. Jag ville få bekräftat vad som behövs, om det behövs och vad som är mindre viktigt.
Så här löd samtalet, babypaketen kan vi med gott förtroende ge till barnmorskorna, 2015 förlöstes 37 barn. De kommer att ges till de nyförlösta mammorna. Vad som kan bifogas babypaket är förlossningsbindor och ett par trosor.
I familjepaketen prioriteras, lakan,småbarnskläder och barnkläder, varma koftor, trosor och bindor, liksom tvål. Kvinnokläder och manskläder var de tacksamma för men viktigast var att barnen fick kläder. Jag frågade extra om stickade tröjor, hon sa att tidvis under kalla perioder fryser barnen, så det var till stor nytta med den värme som tröjor ger.
Jag såg vid flera tillfällen klänningar som vi försett dem med några år tillbaka fortfarande användas. Lite slitna och trasiga, men fullt dugliga. Mammor hade tagit på sig de största av sydda klänningarna som tunikor över sarongen. Många av de kläder vi packat såg jag nu på Manduars befolkning.
Lite skoj var det då jag såg min vuxna sons tröja, på en dansande kvinna... bara bekräftar att allt kommer till nytta.
Klänningarna och kortbyxorna som Syvarvet syr är mycket användbara under lång tid, och tar liten plats att packa.
Vi besökte nu under ett par dagar Kebbas hemby, en by som Manduar, lite mindre kanske. Sankandi kommer att få en närmare presentation senare.
Vårt uppdrag var att efter önskemål från CFG se om vi kommer att fortsätta vårt arbete där.
Under förutsättning att så blir fallet kommer familjepaket och babypaket att behövas även där, liksom fortsatt stöttning i Manduar.
Det underlättade utdelningen oerhört att ha allt samlat i paket, 87 st familjepaket delades ut i Manduar, enligt en lista på samtliga familjer, som prickades av undan för undan.
Jag försäkrar er alla som helhjärtat stödjer oss med stickat och sytt, att det inte bara ger värme och ett tillskott. Det märks tydligt att standarden höjs, de minskar stressen som är kvinnornas stora gissel och ger dem stolthet och glädje. Som i fattigdom betyder så mycket mer än vi nånsin kan föreställa oss. Just din klänning eller din stickade tröja betyder för en mamma skillnad mellan oro och glädje.
Jag kan inte med ord beskriva den betydelse det har, men med de bilder som kommer snart önskar jag att ni kan känna samma glädje som Manduars kvinnor gör!

Tack alla som gjort detta möjligt!

Marie.